האיחוד האירופי ויפן הצליחו בסוף השבוע לגבש קווים מנחים להסכם סחר חופשי, הכולל גם מכוניות וחלקי חילוף. על פי ההסכם המתגבש בין הצדדים, שיצא לפועל ברבעון הראשון של 2018, יבוטלו מסי הקנייה שמוטלים כיום על מכוניות יפניות וחלקי חילוף בגובה 10% ו־3% בהתאמה.
28 מדינות צפויות ליהנות מן ההסכם, שיהווה את אחד מאזורי הסחר החופשי הגדולים בענף הרכב. ראש הממשלה היפני שינזו אבה מיהר לשבח את ההסכם, שיאפשר ליצרני הרכב היפנים לייצא יותר מכוניות לאירופה: "יפן והאיחוד האירופי ישלבו ידיים לבניית אזור סחר חופשי שיהוה מודל כלכלי לקהילה הבינלאומית למאה ה־21". יפן מצדה תאפשר מעבר סחורות מאירופה, ותבטל את מס הקנייה המוטל על גבינות ויין בגובה 30% ו־15% בהתאמה.
להערכת גורמים בענף הרכב הישראלי, המהלך הזה צפוי להביא להגדלת החשיפה של היצרניות היפניות לאירופה, ולהזנחת השוק הישראלי, כלומר להקטנת היצע הרכבים היפניים שיגיעו לארץ.
כיום יצרני הרכב היפנים מייצרים מכוניות ביפן אבל גם באירופה. טויוטה מייצרת בצרפת, ניסאן בבריטניה והונדה וטויוטה מייצרות בטורקיה, בנוסף למפעלים שלהן ביפן.
כיום יצרניות רכב כגון מאזדה נהנות מביקושים ערים באירופה, שמקטינה את ההיצע הזמין לישראל ומעלה את מחירי המכוניות ליבואן הישראלי. לצד העלייה בדרישה למכוניות יפניות בשווקים באירופה, במיוחד לנוכח השפעות הברקזיט, עלול להיווצר גם מצב שהיצרניות היפניות יפחיתו את הייצור במפעלים באירופה, מה שעלול לייצר בעיית הקצאות.
חדשות קשורות