
שעבר שעבר היה חשוב מאוד עבור ענף הרכב הישראלי, זאת בגלל מספר "סגירת פינות" רגולטוריות וגם בגלל מהלך ראשון שביצעה רשות התחרות, שיבואני הרכב לא ששים לדבר עליו, אבל השפעתו כבר ניכרת.
ראשית, במפתיע ושלא כהרגלה "לשמור תחמושת" לרגע האחרון כפי שהיה בשנה שעברה, רשות המסים פרסמה כי מס הקנייה על רכב חשמלי יעלה ב-1 בינואר מ-45% ל-52%. לצד זאת הודיעה גם כי תקרת ההטבה לרכב חשמלי תרד מ-35 אלף שקל ל-30 אלף שקל, כלומר גובה ההטבה המרבי שיבואן רכב יוכל לקבל (הטבת מס) יהיה 30 אלף שקל במקום 35. לצד אלה חשוב לציין גם שלפי רשות המיסים, מס הקנייה על מכוניות שאינן חשמליות יעלה בשיעור של כ-750 שקל. זה לא סוף פסוק: לצד שינויים אלה יש בדרך גם עדכון לאופן חישוב מס הקנייה על מערכות בטיחות לרכב שבתורו ייקר את הרכבים בכמה מאות שקלים.
מדוע רשות המיסים החליטה דווקא עכשיו ובצורה כל כך מהירה ומפתיעה לקבוע את גובה מס הקנייה על הרכב החשמלי? כנראה בגלל שהבינו שכבר קיים לחץ על משרד האוצר לא להעלות את מס הקנייה על רכב חשמלי בכלל, שמכירות הרכב החשמלי, עובדתית, צנחו בשנת 2025 (אגב, לא בגלל עליית מס הקנייה אלא היעדר תשתית וירידת ערך משמעותית) ושיתכן שאם העניין יגרר, מס הקנייה על רכב חשמלי כבר לא יעלה בכלל.
כיצד עליית מס הקנייה על הרכב החשמלי תשפיע על השוק? ובכן, תלוי למי מאמינים. ההודעה על העלאת המס היתה עבור יבואני רכב מסוימים סוג של "אנחת רווחה" - כלומר, כעת הם יכולים לומר ללקוחות שכדאי להם לקנות "לפני שהמחיר יעלה". בפועל זה לא בטוח. גם בשנה שעברה התרענו ב"כלכליסט" מפני מצב בו היבואנים "מתריעים" מפני עליית מחירים - ושום דבר לא קרה.
השנה המצב אינו שונה, ואפילו יש עוד "גורמים מקלים". בשנה שעברה יבואני הרכב נתקעו בדצמבר עם עשרות אלפי מכוניות חשמליות בלתי מכורות ואלה רק ישבו במגרשים ולמעשה נמכרו רק בחודשים האחרונים. השנה יבואני הרכב נזהרו מאוד עם ההזמנות, עכשיו – לקראת אמצע נובמבר, כבר אי אפשר להזמין מכוניות שיגיעו לישראל לפני עליית המס - ובכל הקשור ברכב חשמלי היבואנים הרבה יותר נזהרים.
נתונים אודות רווחים של יבואנים שהביאו מכוניות בשנה שעברה שנחשפו בפני "כלכליסט" חושפים כי ברכב חשמלי ליבואנים יש שולי רווח משמעותיים. בבדיקת "כלכליסט" לאחרונה באחד ממגרשי הרכב הגדולים הוצגו בפניו מסמכי רכישה של רכבי כביש שטח סינים של אחד היבואנים הגדולים שמחזיקים בין היתר גם במותגים אמריקאים ויפנים - לפיהם היבואן מכר את הרכבים למגרש ב-100 אלף שקל ללא מע"מ, כשהמחיר לצרכן הוא מעל 170 אלף שקל. כך שלהאמין לטענות היבואנים על "קנו עכשיו כי יתייקר בקרוב" לא יהיה מהלך חכם.
באשר למחירי השנה הבאה, כיום למען האמת היבואנים מתמודדים עם בועה, השוק מוצף כיום במכוניות חשמליות "יד ראשונה אפס קילומטר" בהיקף שנאמד במעל 40 אלף מכוניות. חלק נאה מהן נרשם על לקוחות פרטיים ומשווק באגרסיביות על ידי סוחרי רכב והיבואנים עצמם. העלאת מחיר בינואר אולי תתרחש, אבל משמעותית היא לא תהיה, פשוט בגלל שהציבור כבר לא נוהה אחר רכב חשמלי, התחרות מגיעה מלמטה ולייקר באופן משמעותי מוצר שהדרישה עבורו ירדה ושולי הרווח בו כנראה נאים - לא תיתן ליבואני הרכב הרבה תועלת. אבל אגב, זה לא אומר שלא יהיו התייקרויות. הן פשוט ידחו כנראה להמשך השנה, אחרי שמלאי הרכב הבלתי מכור יתנקז.
מעבר לאלה, רשות המסים קבעה במפתיע ששווי השימוש לרכב צמוד לא יעודכן. כיום, על כל מי שמחזיק במכונית צמודה ממקום העבודה מוטל עליו לשלם שווי שימוש. כלומר, סכום שמתווסף לשכר הברוטו של שלו לצורך חישוב מס. שווי השימוש מחושב לפי 2.48% ממחיר המחירון של הרכב כאשר הוא חדש. אבל מדינת ישראל מעודדת שימוש ברכב ירוק. כלומר, מי שבוחר ברכבים ירוקים מסוימים מקבל הטבת שווי שימוש - סכום מסוים מנוכה מגובה הסכום שמתווסף לשכר הברוטו. כך, מי שבוחר רכב חשמלי מקבל הטבה בגובה כ-1,300 שקל בחודש, מי שבוחר פלאג אין הייבריד מקבל הטבה בגובה כאלף שקל בחודש, והיברידית מזכה בהטבה בגובה כ-500 שקל בחודש.
נושא שווי השימוש שלא הוכרע עד כה גרם לחברות ליסינג "לשבת על הגדר" בכל הקשור בהצטיידות ברכב חשמלי. על פלאג אין הייבריד לעומת זאת – העובדים הסתערו. כעת התנאים נותרו זהים, כלומר המדינה לא תעודד רכב חשמלי. כאן לא תורגש השפעה משמעותית, פשוט בגלל שאין כל שינוי במתווה. אם כבר, מדובר בפגיעה במי שרוצה רכב חשמלי. הסיבה לכך היא שכיום, עובדתית, מכוניות חשמליות הפכו להיות זולות. עיקר האינטראקציה מתרחש במכירות "יד ראשונה אפס קילומטר" ובמגרשים, שם ניתן לרכוש רכב חשמלי חדש מהניילון במחירישם שמגיעים עד 20% פחות ממחיר היבואן הרשמי. כלומר, מי שבוחר מכונית חשמלית – ומשלם שווי שימוש לפי מחיר היבואן הרשמי - "יוצא פראייר" – מה גם שלא ניתנה למחזיקי רכב חשמלי אפילו הטבה נוספת.
אבל המהלך החשוב ביותר שהתרחש בשבוע שעבר דווקא הגיע מרשות התחרות: בפעם הראשונה, רשות התחרות יעצה למשרד התחבורה לא לחדש זיכיון של יבואן רכב. חשוב לציין: משרד התחבורה אינו מחויב לאמץ את מסקנות רשות התחרות. אבל אי אימוץ המסקנות בתקופה בה מחירי הרכב ושולי הרווח של יבואני הרכב נמצאים בלב השיח הציבורי ושרת התחבורה מקפידה לשחרר הצהרות, לעתים חסרות כיסוי, על הורדת מחירי הרכב, בטח שלא יועיל לתדמית המשרד או השרה. כך, בשבוע שעבר הודיעה רשות התחרות למשרד התחבורה כי היא ממליצה שלא לחדש את זיכיון היבוא של חברת אוריון מוביליטי ליבוא של מכוניות GAC לישראל.
המקרה של GAC (או AION בשמה הנוסף) הוא מקרה מעניין: מדובר ביבואן שלמעשה הבין את המהפכה הסינית לפני שרוב ענף הרכב התעורר וייבא לארץ מכוניות של GAC בשנת 2020. לאחר מכן היבוא הופסק וחודש השנה. אבל בתקופה בה המכוניות של GAC לא הגיעו לישראל, חברות קשורות לאוריון מוביליטי, כלומר קבוצת יוניון, כן ייבאו ארצה מכוניות - לדוגמה של ג'ילי ושל טויוטה. אוריון מוביליטי מיהרה לפני כמה חודשים להתחיל לשווק את המכוניות של AION, אולי כדי "לתקוע יתד" בישראל – עובדתית חלק מהמכוניות אפילו נמכרות בסוכנויות במבנים ארעיים, אבל השורה התחתונה היא שההמלצה היא לא לחדש את הרישיון.
ההחלטה האם לחדש את הרישיון נתונה כמובן בידי משרד התחבורה, אבל חשוב מכך, כעת נשאלת השאלה כיצד יושפע היבוא של מותגים נוספים לישראל. תכלס, ההצהרה הנוגעת ל-AION היתה רק "יריית פתיחה" של הממונה על התחרות במה שהולך להפוך לקרב מרתק בין משרד הכלכלה ומשרד התחבורה: משרד הכלכלה "עושה את שלו" בכל הנוגע להפחתת יוקר המחיה. הכדור במגרש של משרד התחבורה ויש הרבה זיכיונות על הפרק שעתידם לעת עתה אינו ברור. הטבלאות שפרסמה רשות התחרות אשר מלוות את החלטתה לגבי GAC מפרטות את נתחי השוק של יבואני הרכב השונים שרשות התחרות רואה כאמת מידה לחידוש זיכיונות יבוא. בקטגוריית מכוניות הנוסעים - יש לפי רשות התחרות חמישה יבואני רכב שנכון ל-2024 החזיקו מעל 10% נתח שוק (מעל 10% נדרשת בדיקה של רשות התחרות) – מדובר בכלמוביל (18%), יוניון (16%), צ'מפיון (14%), טלקאר (11%) ופריסבי (11%). בשנת 2025 הנתונים האלה יעברו הקצנה והגדלה של נתחי שוק, לאור חדירה מאסיבית של מותגים כדוגמת ג'אקו, וכאן ניתן לחלק את כאב הראש של יבואני הרכב לשניים: אובדן מותגים שטרם הגיעו ואובדן מותגים קיימים.
באשר למותגים העתידיים, לא מעט יבואני רכב שחררו השנה הצהרות על מותגי רכב שיגיעו ארצה: החל באקסלנטיקס וכלה ב-FIREFLY של NIO. בינתיים ההצהרות הוחרשו. אבל מעבר לאלה נשאלת שאלה - מה עם מותגים קיימים? עובדתית, ליבואני הרכב הגדולים יש מה לדאוג: מתוך יבואני הרכב שרשות התחרות מגדירה כגדולים - בטלקאר זיכיון קיה יפוג בסוף השנה, זיכיון SERES מתחדש מדי 3 חודשים (במקום כמה שנים) כך שגם הוא יעמוד לבדיקה בקרוב, זיכיון צ'רי של קרסו שמחזיקה כיום מעל 10% מהשוק אמור לפוג בסוף החודש הנוכחי, זיכיון מרצדס בישראל של כלמוביל חודש לפני שבועיים אך ככל הנראה לפרק זמן קצר בלבד, כמו גם זיכיון סמארט (במשרד התחבורה סירבו להתייחס לנושא).
כתוצאה מכל אלה, סביר להניח שהשבועות הקרובים יהיו לא פשוטים עבור יבואני הרכב שנמצאים לפני חידוש זיכיון יבוא או לפני הגעת מותג חדש. ואם הזיכיונות לא יחודשו, יהיה מדובר באירוע היסטורי שיעלה בפני עצמו לא מעט שאלות, כמו למשל מי כן יקח את הזיכיון, או האם יבואני הרכב הללו פשוט יעברו לייבא את המכוניות הללו- ביבוא עקיף?
חדשות קשורות