כץ נותן עידוד נוסף למערכת בטיחות נחותה

לפני 6 שנים, 5 חודשים - 7 יוני 2018, כלכליסט
כץ נותן עידוד נוסף למערכת בטיחות נחותה
נוהל חדש של משרד התחבורה מספק ליבואנים הקלות נוספות בהתקנת מערכות בטיחות מקומיות במקום מערכות מקוריות, שהן יעילות יותר

משרד התחבורה משנה שוב את נוהלי השימוש וההתקנה של מערכות הבטיחות לרכב, כך עולה מעדכון שנשלח השבוע ליבואני הרכב. עדכון הנוהל החדש של משרד התחבורה מעניק הקלות ליבואני רכב שיבחרו להתקין את המערכות בישראל, ומאפשר להם לוותר על אישורים שהיו נדרשים מיצרני הרכב.

ליבואני הרכב הישראלים משתלם יותר להתקין את מערכות הבטיחות המקומיות ־ זאת למרות יעילותן הפחותה. יבואני הרכב רוכשים את מערכות הבטיחות בישראל בעלות נמוכה יחסית - כ־100 דולר - בהשוואה לסכום גבוה בהרבה - כ־500 דולר - שהיו משלמים אם היו מתקינים מערכות בטיחות מקוריות.

 משנת 2018 חייבות כל המכוניות המשווקות בישראל בהתקנה של צמד מערכות בטיחות: מערכת התרעה על אי־שמירת מרחק מן הרכב שמלפנים ומערכת אשר מתריעה מפני סטייה מנתיב הנסיעה. כיום יש שני סוגי מערכות: פסיביות ואקטיביות. המערכות הפסיביות שמותקנות בישראל מסוגלות להתריע באופן ויזואלי וקולי על הסטייה מנתיב ועל אי־שמירת המרחק.

המערכות האקטיביות אשר מגיעות כחלק מקורי מיצרני הרכב, מסוגלות גם לבלום את הרכב בפועל או להסיט את ההגה כאשר הרכב סוטה מן הנתיב עקב חוסר תשומת לב של הנהג. בעולם קיימת הסכמה לגבי יעילותן הגבוהה של מערכות הבטיחות האקטיביות, ומוענקים להן ציונים גבוהים במבחני הריסוק.

עד כה כאשר יבואן רכב חפץ להרכיב במכונית חדשה בישראל מערכת בטיחות, הוא נדרש לקבל מן היצרן אישור לכך, וגם לספק אישורים של המחלקה המשפטית של יצרן הרכב. כעת עולה מהנוהל החדש כי אישורים משפטיים כבר אינם נדרשים.

 יותר מכך, יצרן הרכב צריך רק לאשר כי מערכת בטיחות מותקנת בדגם שלו, גם אם לא מדובר בדגם זהה לזה שהיבואן מתקין בישראל, אפילו אם מדובר בדגם שונה לא באותו גודל או סוג.

בנוסף קובע משרד התחבורה כי במידה ויצרני הרכב אינם מאשרים את ההתקנה על פי הסעיפים הקודמים, ניתן להציג למשרד התחבורה אישור נוסף. עד כה דרש משרד התחבורה אישור מיצרן הרכב כי מערכת הבטיחות המקומית הותקנה ברכב אשר עומד בכללי התקינה העולמית - מכלול החוקים הנדרש ליצור ושיווק רכב - המקובלים בארה"ב או באירופה. כעת שונתה התקנה כך שיבואן הרכב רק יצטרך להצהיר כי מערכת בטיחות "בתצורתה בהתקנה מקומית בין אם בתצורה אחרת" הותקנה ברכב.

 לא רואים תמרורים

עוד עולה מרשימת השינויים כי משרד התחבורה הסיר דרישה משמעותית מהיבואנים. בנוהל שהיה תקף עד כה נדרשו מערכות הבטיחות לזהות את כלל התמרורים, להציג בפני הנהג את מהירות הנסיעה וגם להתריע בפניו כאשר הוא חורג מן המהירות המותרת. מתברר כי המערכות שיותקנו מעתה נדרשות רק להתריע בפני הנהג כאשר הרכב עובר את המהירות המותרת. שינוי זה, מסבירים גורמים במשרד התחבורה, נועד לאפשר למתקיני מערכות שאינן מציגות תמרורים לשווק אותן. בישראל פועלות שלוש חברות למערכות בטיחות: אייווקס, מובאון ומובילאיי.

ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "אין שום הקלה על יבואני הרכב להרכיב מערכות מקומיות ולא מקוריות. העדכון המיר את הדרישה להצהרת עו"ד היצרן בהגברת הפיקוח של המשרד לביצוע הבדיקה למסמכים והצהרות שיוצגו".

Support Ukraine