בשלהי 2018 סקודה ערכה בישראל את השקת הבכורה הבינלאומית של המשפחתית סקאלה. על במה ניצבו בכירי החברה והסבירו לעיתונאים מכל העולם מדוע נבחרה ישראל לארח את האירוע. הם סיפרו לקהל שסקודה היא המותג האירופי המוביל במסירות בארץ וששיעור החדירה שלה בשוק המקומי נחשב לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של המותג.
אבל מאז התחלפה הנהלת סקודה, הקורונה שיבשה את הייצור הסדיר בתעשיית הרכב, ונדמה שהרומן בין סקודה לשוק הישראלי הסתיים, או לכל הפחות התקרר. בשנתיים האחרונות קיבל השוק המקומי הקצאות מזעריות מהמותג, מה שהוביל לזמני המתנה ממושכים ולירידה של עשרות אחוזים במכירות. במקביל, המחירים האטרקטיביים טיפסו במהירות.
את השינוי הזה מייצגת היטב סקודה אוקטביה פלאג־אין המשפחתית, שנחתה הקיץ בישראל באיחור של שנתיים, עם מערכת הנעה מתוחכמת ומחיר שאפתני שהיה בעבר הטריטוריה של אחותה הגדולה, סופרב.
רחבה וידידותית לכל גיל
מבחינה חיצונית, האוקטביה פלאג־אין דומה לגרסאות הבנזין והדיזל, אם כי היא מגיעה ברמת אבזור גבוהה יותר. הגרסה הבכירה כוללת חישוקי 18 אינץ' נאים ופנסי מטריצה מתוחכמים. כמו אחיותיה בסדרה, לאוקטביה יש עיצוב דינמי ונעים לעין, עם חרטום נמוך וזנב שמשתפל לאחור בזווית חדה לעבר בליטת תא מטען. משטחי הגוף הדוקים והגריל מודגש.
כשנכנסים פנימה, נחשפים למערך פיקוד מרשים שכולל לוח מחוונים דיגיטלי חד, ולצדו מסך מולטימדיה גדול ונוח לשימוש, לרבות כמה תפריטים ייעודיים להנעת הפלאג־אין.
הנדסת האנוש ידידותית לבני כל הגילאים, ומלבד תפריטי המגע המקובלים, יש גם מערך אופקי של מתגי שליטה פיזיים קטנים לשליטה על פונקציות חיוניות כמו מערכת האקלים. יש גם מערך מתגים משני לגיבוי על ההגה. פחות אהבנו את המתג הקפיצי והמגושם שמחליף את מוט ההילוכים המסורתי במרכז הקונסול. אומנם הוא מעניק ממד מתוחכם לתא, אך פחות נוח לתמרוני חניה שדורשים מעבר תכוף בין הילוך אחורי לקדמי.
המושבים הקדמיים מציעים שפע של מרחב לראש ולרגליים, וגם מבוגרים מעל 1.8 מטר לא ירגישו דחוקים מאחור. תוספת המנוע החשמלי והסוללה באה על חשבון תא המטען, שמסתפק ב־450 ליטר בלבד במצב הרגיל לעומת 600 ליטר בגרסאות הבנזין והדיזל. זה עלול לצער את חובבי האוקטביה המסורתיים. הנחמה היא שהדלת האחורית המתרוממת (והכבדה מאוד) עדיין מקלה על ההטענה, וניתן לקפל את מסעד המושב האחורי לטובת מטענים ארוכים.
איכות הייצור טובה עם שפע של חומרים רכים בטווח נגיעה מההגה ובידוד רעשים יעיל. עם זאת, ממכונית שמחירה ההתחלתי נושק ל־180 אלף שקל, היינו מצפים לקבל ריפוד קצת יותר מהודר ואולי עוד אבזרי פרימיום כמו גג פנורמי. המפרט הבטיחותי מקיף וכולל את כל עזרי הסיוע האקטיביים והפסיביים שקיימים בפלח.
כמעט "חשמלי" על מלא
מערכת ההנעה ההיברידית־נטענת של האוקטביה משלבת בין מנוע 1.4 ליטר טורבו־בנזין בהספק של 150 כ"ס ביחד עם מנוע חשמלי שמייצר 109 כ"ס. יש גם סוללה בהספק צנוע יחסית של 13 קילוואט־שעה, והמכלול מייצר הספק משולב של 204 כ"ס ומומנט משולב של כ־36 קג"מ.
סקודה מתהדרת בטווח חשמלי של עד 70 ק"מ לאחר טעינה מלאה, שאורכת כ־3.5 שעות ברשת החשמל הביתית. אבל כמו בהרבה דגמי פלאג־אין, אלה נתונים די תיאורטיים. נסיעה בעליות תלולות או האצות תכופות יקצצו את הטווח החשמלי הריאלי בכ־30%.
כך גם במקרה של צריכת הדלק. סקודה נוקבת בממוצע משוקלל מרשים מאוד של 100 ק"מ לליטר, אבל נהגים שמתייחסים לטעינת הסוללה בתור המלצה לא מחייבת - ויש רבים כאלה - יגלו שצריכת הדלק הריאלית קרובה יותר לכ־25 ק"מ לליטר. לא הרבה יותר משל מכוניות היברידיות מקובלות.
לצד זאת, בניגוד להרבה היברידיות עממיות, מנוע הבנזין כאן חזק ומעודן מספיק כדי לספק ביצועים מרשימים ותגובת דוושה טובה בהאצה מסל"ד נמוך, גם אם "שכחתם" לחבר את הסוללה לרשת בלילה. במצב התכנות המקובל העברת הכוח מחשמל לבנזין ולהפך די חלקה, ובמצב הספורטיבי המנוע החשמלי מספק תוספת מוחשית להאצה של האוקטביה. חבל רק שמערכת מיחזור האנרגיה בבלימה כמעט אינה מורגשת.
המחיר עלול להרתיע
בשיוט רגוע על הכביש המהיר, כאשר בקרת השיוט פועלת, המנוע החשמלי לוקח פיקוד ומספק תחושה של גלישה חרישית שמזכירה רכב חשמלי "מלא". על העברת הכוח אחראית תיבה אוטומטית כפולת מצמדים, שברוב המקרים מבצעת את מלאכתה היטב, אם כי בתנאי זחילה היא פחות רהוטה.
האוקטביה פלאג אין שוקלת כמעט 250 קילו יותר מגרסת הבנזין, והמשקל העודף מורגש בעיקר בפעולת המתלים. כיול המתלים רך מספיק כדי לספוג שיבושים קלים, אבל מעבר על מהמורות גדולות עלול לטלטל את הנוסעים. בנסיעה רגועה בעיר ועל הכביש המהיר, ההגה מרגיש קל מאוד ודי מנותק. אולם, בפניות הדוקות הרכב זורם גם תחת עומס צידי גבוה.
אוקטביה פלאג־אין עולה בישראל 179 אלף שקל, והדגם המאובזר יותר מגיע לסביבות ה־190 אלף שקל. זה נשמע מחיר גבוה למשפחתית עם דימוי עממי, עד שמגלים שגרסת ה־1 ליטר בנזין של האוקטביה, עם אבזור מקביל וכמעט 100 כוחות סוס פחות, עולה כיום 153 אלף שקל. וגם לה תצטרכו להמתין זמן ממושך.
בשורה התחתונה, גם במחיר הזה גרסת הפלאג־אין של סקודה אוקטביה יכולה לשמש ללא קושי כמכונית מנהלים מהירה, מרווחת וחסכונית מאוד, כל עוד מפגינים משמעת בכל הנוגע לטעינה. אבל עם זינוק מתקרב של 15% במס הקנייה על דגמי פלאג־אין בינואר 2023, ייתכן בהחלט שהקריירה שלה בישראל תהיה קצרה למדי.
חלק מהמתחרות
קיה נירו פלוס פלאג־אין
175 אלף שקל עולה גרסת הפלאג־אין של קיה. המכונית עושה שימוש במערכת ההנעה המוכרת של נירו עם מנוע חשמלי ומנוע 1.6 בנזין בהספק משולב של 141 כ"ס והיא מציעה חלל מרווח מאוד. הטווח החשמלי הוא כ־50 ק"מ.
MG HS פלאג־אין
191 אלף שקל עולה דגם הפלאג־אין של MG. לרכב יש מערכת הנעה שמשלבת מנוע 1.5 ליטר טורבו ומנוע חשמלי, והוא מייצר הספק כולל של 258 כ"ס. סוללה של 16.6 קילוואט מספקת טווח חשמלי של עד 52 ק"מ. תא הנוסעים מרווח.
רנו מגאן פלאג־אין
גרסת הפלאג־אין תגיע לארץ בתחילת 2023. היא משדכת בין מנוע 1.6 ליטר בנזין למנוע חשמלי של 33 כ"ס ולסוללה של 10 קילוואט. ההספק הכולל 160 כ"ס, הטווח החשמלי הוא 50 ק"מ וניתן לנוע על חשמל עד 130 קמ"ש. המחיר טרם פורסם.
חדשות קשורות