עובדי גוגל מוחים: מדוע החברה מספקת טכנולוגיה למל"טי תקיפה?

לפני 6 שנים, 8 חודשים - 6 אפריל 2018, כלכליסט
עובדי גוגל מוחים: מדוע החברה מספקת טכנולוגיה למל"טי תקיפה?
יותר מ-3,000 עובדי החברה שלחו מכתב מחאה למנכ"ל פיצ'איי ובו התרעמו על כך שהיא משתפת עם הפנטגון טכנולוגיה המאפשרת למפעילי המל"טים יכולת לזהות שינויים במהלך המשימה; הם הביעו חשש מפגיעה בתדמית החברה

עובדי גוגל שלחו אתמול (ד') מכתב מחאה חריף למנכ"ל החברה, סונדאר פיצ'איי. במכתב התרעמו העובדים על פרויקט שמכונה Maven ושמעמיד לרשות הפנטגון את טכנולוגיות ראיית המכונה שהחברה פיתחה. על פי הדיווחים, המטרה של שיתוף הפעולה עם הפנטגון הוא לספק למל"טי תקיפה מסוג Reaper יכולת לזהות שינויים במהלך המשימה.

הכלי של גוגל נועד לסייע למפעילי המל"טים בחלק אחד בלבד של המשימה: ניתוח מהיר של התמונה המועברת ממצלמת המל"ט, והצבעה על אלמנטים שאנשים (ותוכנות אחרות) עלולים להחמיץ. מל"טי ה-Reaper משמשים באופן קבוע במשימות תקיפה נגד מטרות איכותיות בעיקר במדינות או באיזורים בהן לארה"ב אין תמיד כוחות זמינים, כגון עיראק, אפגניסטאן, סוריה או פקיסטאן. התפקיד של המל"טים הוא לרוב משימות חיסול.

השימוש במל"טים זכה לביקורת רבה עקב הנזק העקיף שנגרם במקרים רבים. אופי ההפעלה של כלי טיס זה, שמתבסס על "טייסים" שמקום מושבם אלפי קילומטרים מהמטרה וכן המשימות הארוכות שמייצרות עומס על המפעילים, עלה לא פעם בטעויות שעשויות לגרום להרג של חפים מפשע. עבור עובדי גוגל מדובר בשיתוף פעולה שלטענתם עשוי לגרום לפגיעה חמורה בחברה שחרטה על דגלה את הססמה: "אל תהיה רע".

מכתב המחאה נחתם בידי כ-3,100 עובדים וכן כ-12 בכירים, ונטען בו ש"יצירת טכנולוגיה שתסייע לממשלת ארה"ב במבצעים צבאיים בעלי תוצאות קטלניות אינו מקובל". עוד הוסבר בו ש"אנחנו (העובדים החתומים, ר"ק) מאמינים שגוגל לא צריכה להיות חלק מעסקי המלחמה. אנו דורשים שהחברה תתחייב ותיישם מדיניות שתמנע שימוש בטכנולוגיה שלה או של קבלניה לצרכים מלחמתיים".

עם זאת, טענת החברה היא שפרויקט מייבן אינו מיועד לצרכי לוחמה. העובדים מצידם אינם רגועים. לדבריהם, כל טכנולוגיה שמיוצרת ומועמדת לרשות הצבא עשויה לשמש לצרכים קטלניים. הטענה במקור הייתה שהשימוש בבינה מלאכותית בשדה הקרב עשוי לקרב את השלב בו מחשב יחליט על ה"לחיצה על ההדק" ושחרור החימוש. במקרה של הפרויקט הנוכחי, דווקא השימוש בטכנולוגיה הזו עשוי לצמצם את הפגיעה בחפים מפשע על ידי זיהוי של נפגעים פוטנציאליים שאינם קשורים למשימה.

יש לציין שהמעורבות של גוגל בעולם הצבאי אינה חדשה לגמרי. יו"ר החברה אריק שמידט משתף פעולה מזה שנים רבות עם משרד ההגנה מתוקף תפקידו כיו''ר ועדת החדשנות של הפנטגון. גוגל אינה חברת הטכנולוגיה הצרכנית היחידה שמספקת מוצרים לצבא. גם אמזון היא ספקית של שירותי מחשוב ענן לפנטגון ול-CIA והיא גם מספקת יכולות בינה מלאכותית למשרד ההגנה. מיקרוסופט גם היא מספקת שירותי מחשוב ענן למשימות חשאיות שבהן נדרשות יכולות עיבוד כבדות.

לא ברור מה תהיה התוצאה של המאבק של העובדים. התגובה היחידה של החברה הייתה שהיא מנהלת דו-שיח איתם בכל הדרגים על "נושא החשוב הזה". ניכר שבחברה לא רוצים לוותר כל כך מהר על עסקים עם הפנטגון ומאידך צריכים להיזהר פן ההתקשרות הזו תזיק לדימוי הציבורי שלה שהשתפר בשנים האחרונות, בעיקר בזכות השערוריות שצצו אצל פייסבוק, אובר וחברות אחרות.

Support Ukraine