חברת הדיפנס-טק סמארט שוטר (Smart Shooter) זכתה בחוזה מסגרת עם משרד ההמלחמה האמריקני לאספקת מערכות SMASH ליירוט רחפנים כספק יחיד בהיקף של עד 150 מיליון דולר. מדובר בחוזה הגדול ביותר אי פעם שקיבלה החברה הישראלית.
החוזה הינו לתקופה של 36 חודשים, וכולל אספקת מערכות, הדרכות ושירותים נלווים במסגרת תוכנית המיועדת לתמיכה בדרישות בתחום הגנת כוחות, הגנת בסיסים והתמודדות עם איומי כלי טיס בלתי מאוישים בארצות הברית ומחוצה לה, בהתאם לצרכים המבצעיים של הכוחות האמריקאיים. מדובר בחוזה מסגרת, שאמור להביא הזמנות עד לסכום שצוין.
המלחמות באוקראינה ובאיראן המחישו לאמריקנים, כמו לשאר העולם, את המשמעות של איום הרחפנים לכוחות בשטח ולאתרים אסטרטגיים, את היכולת של מערכות התקיפה הזולות ומבוססות טכנולוגיות אזרחיות לגרום נזקים כבדים ויקרים גם למערכות נשק אסטרטגיות, והם מנסים לסתום את הפרצות. אלפי מערכות SMASH כבר מצויות בשימוש בקרב זרועות הצבא האמריקאי עוד לפני החוזה הנוכחי.
מיכל מור, מנכ"לית סמארט שוטר, מסרה כי "הזכייה מהווה אבן דרך משמעותית בהרחבת פעילותנו בשוק הביטחוני האמריקאי. מערכות ה-SMASH נועדו לספק את הכלים לעצירת רחפנים קטנים ומהירים, בטרם יספיקו לפגוע בכוחות, בבסיסים ובנכסים אסטרטגיים".
החוזה יבוצע מול JIATF 401, כוח משימה משולב שהוקם באוגוסט 2025 הפועל תחת משרד ההגנה האמריקאי ומהווה גוף מוביל במאבק נגד כטב"מים קטנים, תוך שילוב יכולות של זרועות צבא ארה"ב השונות (צבא היבשה, חיל האוויר, הצי והמארינס) וגופי אכיפת חוק פדרליים.
על פי החוזה, המוצרים והשירותים אשר יסופקו מיועדים לשרת את כוח המשימה לצורך רכישת יכולת מוכחת-קרבית להשמדה קינטית של רחפנים קטנים וקלי משקל באופן שנועד להגדיל את הסתברות הפגיעה כנגד כלי טיס בלתי מאוישים קטנים ומטרות דינמיות אחרות, ובכך לשפר את הקטלניות והשרידות של הלוחם.
מערכות בקרת האש SMASH, המכונות "פגיון" בצה"ל, מותקנות על נשק קל, עוקבות אחר המטרה, מחשבות את פתרון הירי ומסנכרנות את שחרור הירי כאשר הנשק מיושר במדויק. המערכת מעניקה לחייל הבודד יכולת יירוט קינטית ומדויקת נגד מטרות נעות, תוך שמירה על כשירות הנשק גם נגד מטרות קרקעיות. השליטה וקבלת ההחלטות נותרות במלואן בידי המפעיל, והמערכת מאפשרת התממשקות לחיישנים חיצוניים ולמערכות ניהול קרב.
המערכות של סמארט שוטר נמצאות בשימוש כוחות ביטחון בארה"ב, בישראל, בבריטניה, בגרמניה ובמדינות נוספות החברות בנאט"ו או בעלות ברית. החוזה הנוכחי מגיע בהמשך לחוזה קודם של סמארט שוטר עם כוח המשימה המשולב, שעליו הוכרז במרץ 2026, ולסדרה של חוזים חדשים וחוזי המשך שבהם זכתה החברה בשנה החולפת לתמיכה בצבא, בצי, בחיל האוויר ובחיל הנחתים של ארה"ב.
סמארט שוטר, שהוקמה בידי יוצאי רפאל והונפקה בתחילת השנה בתל אביב, נסחרת לפי שווי של 989 מיליון שקל, לאחר זינוק של 25% מהבוקר בעקבות ההודעה על החוזה החדש.
חדשות קשורות