את מוסך לנד רובר שבקבוצת גבע אני מכיר מה שנים רבות; לפעמים אני מגיע לשם כלקוח, לפעמים אני חולף במקום כדי לבקר את יורמי והחבר'ה, מתענג על שפע הסיקסים והדיפנדרים הפזורים במקום, מציץ בפרויקטים שהשתיקה יפה להם, משתעשע עם המוטציות המוזרות של יורמי; דיסקברי-וחצי, דיפנדר 110 פתוח עם ארבע דלתות, כל מה שהדמיון והידיים יכולים ליצור, כולל סירי פוייקה עתירי ממדים וטעם.
אבל מה שראיתי הפעם, היה מיוחד במינו. זה התחיל עם זוג סרנים ישנים שעברו חידוש וחיזוק, המשיך עם בולמי זעזועים פוקס 2.5-אינץ', והסתיים במכלולים של שלדת מרוצים מרהיבת עין. "למה לכם הפרויקט הזה?" שאלתי את שלושת הנאשמים העיקריים, יורמי ידין, רועי אלוני ושחר דורון. ישבו הקיבוצניקים והסבירו לי - אחרי שתי השתתפויות ב'קרואטיה טרופי', הבינו שלא מתאימות להם תחרויות העבירות הקיצוניות באירופה, בהן אתה עומד בשלולית קפואה כל היום ומי שמתחרה הן בעצם, כננות הידראוליות. הם חיפשו משהו חדש אבל לאחר כ-25 שנות תחרויות עבירות, ברור היה לחברי הקבוצה שהם לא ילכו לכיוון של תחרויות מהירות טהורות, בהן מתחרים עם טרופי טראק, באגי-קלאס 1, ושאר מכונות מהירות. שורשיה של קבוצת המרוצים נטועים בבוץ ובסלעי העמק, ולכן החליטו להיכנס לתחום עבירות חדש לחלוטין.
דבר והיפוכו
מרוצי Ultra-4 נולדו בעמק ג'ונסון בקליפורניה ב-2007, והם כוללים שילוב בלתי אפשרי של קטעי מהירות ומכשולי עבירות. הצוותים מתחרים בשבילי מדבר מהירים, עד 180 קמ"ש; לשם כך צריך מכוניות חזקות ונמוכות, יחסי העברה מהירים, הנעה אחורית ומרכב מיוצב יחסית. לאורך השבילים משובצים מעברים טכניים מאתגרים להפליא - סלעי ענק, פודרה, מדרגות סלע, ושאר קטעים הדורשים הנעת 4X4 והילוך 'קצר', מהלך מתלים גדול, זוויות מרכב קיצוניות. בקיצור, דבר והיפוכו. סוג המרוצים החדש התפשט באמריקה כשריפה בשדה קוצים ובשנים האחרונות מתפתחת גם באירופה ליגת Ultra-4 חזקה, אליה יהיה קל יותר להגיע.
באגי המרוץ של גבע יתחרה בקטגוריית 4400 הבלתי מוגבלת, זו צלילה ישירה למגרש של הגדולים. "אנחנו רוצים לעשות משהו חדש לגמרי", מסביר רועי. בשנה שעברה השתתף ב-KOH מתחרה ישראלי (מיכאל חן עליו כבר כתבנו), אבל אנחנו מתכוננים להגיע לשם עם רכב מקצועי וייעודי לחלוטין, מותאם במדויק למרוצי Ultra-4. החברים ביקרו לאחרונה בתחרות KOH בקליפורניה כדי ללמוד איך מתנהלת התחרות, ומה נדרש מהבאגי.
לידתה של מכונה
קבוצת המרוצים גבע מתנהלת בהובלת יורמי ידין ורועי אלוני, נהג הקבוצה הוא עירא אבני. מי שמוביל את הפרויקט הוא שחר דורון ה"פאבריקטור", המיומן מאין כמוהו לנבור באינטרנט ולהשיג מכלולים ראויים לבאגי העתידי. שחר גם מבצע את רוב עבודת המכאניקה - מרתך, מחזק, מרכיב ומכוון. הקבוצה מלאת תשוקה לסיים את הפרויקט המפלצתי אבל הוא נמשך כבר שנתיים - ככה זה כאשר מכניסים את הבאגי לעבודה רק כאשר מוצאים כמה שעות חופשיות במוסך, בלילות לבנים ובשבתות גשומות.
באתי לראות את הבאגי החדש, במצב הביניים שלו; הוא כרגעRolling Chassis , מכלוליו ממוקמים בערך במקומם הנכון אבל השלדה לא מרותכת עד הסוף, עבודת המכאניקה בעיצומה ועוד ארוכה הדרך. תאריך היעד הוא דצמבר 2018, להשתתפות ראשונה במרוץ חוצה ישראל. הבאגי החדש אינו שייך לשום קטגוריה מוכרת בישראל, כי אין אצלנו הגדרה למרוצי מהירות-עבירות. כלים כמו הטרופי טראק של עדו כהן או הצרעה של טל וויינברג יהיו מהירים יותר, אבל האחרים? יש לבאגי החדש סיכוי טוב מאוד לזנב במהירים ביותר. במרוצי 'באחה' השיגו כלים כאלה תוצאות מצוינות, אין סיבה שבארץ זה לא ייקרה. אבל כרגע צריך לגמור את העבודה, להניע, ללמוד את הכלי, להשתפר... זה ייקרה, אבל לא מחר.
בינתיים אפשר רק להתרשם מהמראה האגרסיבי של השלדה הנראית כמו פסל סביבתי, מצמיגי הענק ומנוע ה-3LS הממתין להתנעה ראשונה. הבאגי מרשים ועוצמתי מאוד, צריך עוד לראות כיצד ייראו חיפויי המרכב. עם בסיס גלגלים של 3.15 מטרים ומרווח גחון של 40 סנטימטרים, זהו אחד הכלים המרשימים ביותר שנראו עד כה בישראל.
קצת טכנולוגיה
כבר לפני שנתיים התגבשה התמונה לגבי רכב העבירות; הם לא ייבנו את השלדה בסדנת גבע, עדיף להזמין אותה מארה"ב. "אין טעם להמציא את הגלגל" מסביר יורמי, "כאשר באמריקה הכול קיים על המדף, ובזול". חברת Trent Fabrications בנוואדה מייצרת שלדות מרוץ על פי בחירה; אפשר לקנות שם שלדה במחיר 2500 $, אפשר לבקש כל מפרט עד רכב מרוץ מוכן לקרב, בעלות של מאות אלפי דולרים ואף יותר. השלדה שהוזמנה עשויה מצינורות 300DOM והיא הגיעה מפורקת, מוכנה לריתוך והרכבת מכלולים. פרט מעניין, מי מערכת הקירור של המנוע עוברים דרך צינורות השלדה, אל המצנן המורכב מאחור...
החלטה קריטית הייתה להתבסס על שני סרנים חיים; מתלים קדמיים עצמאיים היו נותנים יתרון גדול במהירות אבל במחיר של מאות אלפי $ למתלה עצמאי בלבד, היה ברור שהרכב הישראלי יישב על שני סרנים חיים. למשימה גויסו סרני פורד משומשים, 10.25 של 350F מלפנים, דאנה 60 מאחור. הבאגי ינעל צמיגי 40x12.5-17 מקסיס קומפטישן, שילוב מצוין למהירות ועבירות. הבולמים שנבחרו הם פוקס 2.5"-14, קוילאובר עם ביי-פאס 3 אינץ'. הבולמים מתכווננים בקלות רבה, באמצעות מנגנון מכאני חיצוני. הבאמפ-סטופ יהיו "קינג" 2.5 אינץ'. זו הסחורה הלוהטת ביותר במסלולי המרוצים - אלא אם אתה באמת מגה-סטאר כמו שאנון קאמפבל נטול מגבלות התקציב, ההולך על סחורה יקרה פי כמה.
את מנוע ה-3LS תרמה קורבט ישראלית שמצאה את מותה בטרם עת; היא תרמה לפרויקט מנוע 8V בנפח 6.2 ליטר, 525 כוח סוס לפני כוונונים ושיפורים. את החבילה המוטורית משלימה תיבת 3-הילוכים מקצועית 400TH עם טרנספר 'אטלס' מקצועי, בעל שני יחסי העברה. זאת, למרות שבמרוצי KOH כמעט ולא משלבים 'קצר' - אין זמן, את המכשולים מתקלים במהירות ובאגרסיביות. נהיגת המכשולים מהירה ואנרגטית, בסגנון Rock Bouncing המתפתח באמריקה. אבל תמיד נחמד לשמור אופציה של 'קצר' למקרה של תקיעה קיצונית, תקלה טכנית וכיו"ב. הכלי חמוש בשתי נעילות ARB, מיכל הדלק בנפח 107 ליטר עם שתי משאבות גיבוי. משקל החבילה כולה יתכנס לסביבות 2,200 קילוגרם, כמקובל בקטגוריית Ultra-4 4400. המשקל ישתנה, אגב, ממרוץ למרוץ - על פי כמות החלפים, מספר הכננות, הצמיגים החלופיים וכיו"ב.
בלדה לשומר קיבוץ
ומאיפה המימון, אני שואל, "איפה הכסף?"... ובכן, ברור שיש כבר ספונסורים אבל מחפשים עוד, כמו תמיד. כדי לבנות את הרכב ולצאת ל-2 מרוצים בינלאומיים בשנה + 2-3 מרוצים בארץ, צריך תקציב לא מבוטל. אבל התקציב יגיע אומרים לי הקיבוצניקים בחיוך מסתורי, כמו שתמיד הגיע, גם בעבר. לרגל הכנת הכתבה אנחנו דוחפים את הבאגי אל הדשא, לצילום ראשון מחוץ לכותלי הסדנה. זקני הקיבוץ עוברים עם הקלנועיות מסביב לכר הדשא, מנענעים בראשם. חלקם מתעניין בכלי המוזר, עדיין לא גמור ובוודאי לא נוסע. נראה שנמצאה לקיבוץ שיחת היום החדשה...
בשלב זה מדגמן הבאגי החדש צילומים על הדשא, דוגמן מקסים אבל נטול חיים. חלק גדול מהעבודה כבר נעשה, אבל העיקר עוד לפנינו. יכולה הייתה להישאל השאלה, כיצד יצליחו הקיבוצניקים להשלים את העבודה עד דצמבר? אבל אני כבר מכיר אותם; כאשר יתחיל השעון לתקתק הם יישארו לישון ולרתך בסדנה, ויסיימו את העבודה ברגע האחרון - אבל הכול יעבוד כמו שצריך, ויישאר אפילו זמן לניסוי שטח קצר לפני הזינוק הגדול. בדומה למשאית הדקאר של השכן אביב קדשאי, גם הבאגי Ultra-4 של קבוצת גבע הוא יצור חדש בזירה הישראלית. הבאגי החדש משלב את שתי הדיסציפלינות, מהירות ועבירות, ואני כבר מת לשמוע את רעם המנוע, לראות את צמיגי ה-40 אינץ' יורקים אבנים, ולחוות את הנסיעה במכונת מרוץ ייחודית זו. נחזור לדווח לכם, כאשר יתעורר הענק הדומם לחיים.
חדשות קשורות